AMCOHF studie: hét voorbeeld van samenwerking tussen wetenschap (SOMT University) en het bedrijfsleven
/
/
AMCOHF studie: hét voorbeeld van samenwerking tussen wetenschap (SOMT University) en het bedrijfsleven

AMCOHF studie: hét voorbeeld van samenwerking tussen wetenschap (SOMT University) en het bedrijfsleven

‘Samen het geheim van gezond oud worden ontrafelen’

Waarom blijven sommige mensen tot op hoge leeftijd kerngezond? En zijn er testen die fysieke en mentale ongemakken kunnen voorspellen op latere leeftijd? Deze vragen staan centraal in de AMCOHF-studie (Amersfoort Cohort study on functional decline, healthy aging and frailty), een studie geleid door SOMT University of Physiotherapy. In deze studie worden inwoners van de gemeente Amersfoort tien jaar lang gevolgd om zoveel mogelijk data te kunnen verzamelen met als doel om voorspellende factoren voor gezond ouder worden te kunnen bepalen.

Lode Holding en dochterondernemingen hebben een cruciale rol gespeeld in het opzetten van deze studie. Zo zijn ProCare en Lode verantwoordelijk geweest voor de levering van verschillende meetmiddelen (o.a. DEXA Scan, CPET opstelling, Biodex, Optogait) en heeft aXtion er voor gezorgd dat de resultaten van alle metingen gebundeld zichtbaar zijn in een onderzoeksportaal. Daarnaast is vanuit aXtion projectcoördinator Larissa Mars sinds oktober 2021 voor 2 dagen per week werkzaam in de meetstraat in Amersfoort. Hier verzorgt ze onder andere de instructietrainingen aan studenten, voert ze metingen uit en test ze het dataplatform in de praktijk.

Larissa: “De AMCOHF studie is een unieke studie, meer dan 25 fysieke metingen worden uitgevoerd, gecombineerd met de afname van 15 vragenlijsten om ook verschillende mentale en cognitieve aspecten te kunnen meten. Daarnaast is de meetstraat een mooi voorbeeld van een samenwerking tussen aXtion (dataplatform) en Lode en ProCare (levering diverse meetmiddelen). Ook is het mooi om te zien dat de AMCOHF studie deels geïntegreerd is in het onderwijsaanbod van SOMT University. Zo worden masterstudenten getraind in het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en leren ze tegelijkertijd hoe meetapparatuur ook breder ingezet kan worden in de dagelijkse praktijk.

SOMT University heeft als doel om tussen 2022 en 2036 ruim 3000 deelnemers te includeren in de AMCOHF studie. Parallel hieraan werkt een team van ontwikkelaars binnen aXtion aan de doorontwikkeling van het dataplatform, zodat ook nieuwe apparatuur en metingen in de toekomst geïntegreerd kunnen worden in de meetstraat.

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart