Vijftien maart ben ik begonnen aan mijn avontuur bij aXtion 
/
/
Vijftien maart ben ik begonnen aan mijn avontuur bij aXtion 

Vijftien maart ben ik begonnen aan mijn avontuur bij aXtion. Nu, net na een verfrissende en leuke wadloopervaring met het team waarin ik ook met een paar collega’s aan het terugkijken was naar mijn eerste half jaar leek het mij tijd voor een eerste blog.

Na in het verleden bij vorige werkgevers verschillende facetten van softwareontwikkeling te hebben gedaan van Front-end ontwikkelaar tot Integratie consultant zit ik bij aXtion weer middenin het ‘web’ als Operationeel Manager. Daarnaast ben ik de product owner van ODIS, dit betekent dat ik ook de roadmap en de ontwikkeling van dit mooie product mag begeleiden.

Aangezien aXtion een echte ontwikkelclub is komt veel kennis opgedaan in mijn vorige functies van pas. aXtion heeft een fraai portfolio van verschillende producten en projecten waaraan gewerkt wordt. Er is een enthousiast ontwikkelteam waarbij het opmerkelijk is hoeveel nieuwe features er in korte tijd toegevoegd worden aan de applicaties. Voor de technische ondersteuning van onze applicaties is er een helpdesk die daarnaast verantwoordelijk is voor het operationeel houden van onze diensten.

Ook de Lode holding waaronder aXtion valt geeft de nodige dynamiek aan het werken bij aXtion. Zo maakt Lode B.V. een aantal indrukwekkende producten waar aXtion software levert die daarop aansluit. Ik vind persoonlijk de link met deze hardware zeer interessant, aangezien je zo een totaalpakket bij de klant kan leveren. Fit4Cure en ODIS zijn hier goede voorbeelden van. Een totaalpakket waar er Lode-apparatuur, maar ook apparatuur van andere merken door ProCare (een zustermaatschappij) wordt geleverd, waarbij aXtion een softwareoplossing biedt en de klant één aanspreekpunt heeft voor de totale oplossing.

Al deze synergie kent natuurlijk ook uitdagingen, iets waar ik binnen aXtion met veel plezier mee aan de slag ben gegaan. Zo had, toen ik in maart begon, het ontwikkelteam moeite met de vele projecten en bijbehorende deadlines, en daarnaast nog een tekort aan ontwikkelaars (wie kent de struggles inmiddels niet). Dit leidde tot een versnippering van het werk en er werd op zeer korte termijn gepland om zo snel mogelijk aan alle klantwensen te voldoen. Een super goede ambitie natuurlijk, maar dit maakt het werk niet altijd efficiënter. En ook het onderhouden en updaten van software en het schrijven van documentatie zijn in zulke situaties altijd de ondergeschoven kindjes.

Inmiddels hebben we de eerste versterking gevonden doordat we Klaas als senior back-end ontwikkelaar hebben kunnen toevoegen aan het team, die eveneens nog eens de rol van Scrum Master uitvoert. Samen met het ontwikkelteam zijn we sinds maart aan de slag gegaan om alle scrum ceremonies te gaan invoeren. Dit betekent dat we nu met twee wekelijkse sprints werken waarbij de voorspelbaarheid en duidelijkheid van het werk wat gedaan moet worden een stuk beter is geworden. Dit houdt voor onze klanten in dat er op een andere manier samengewerkt wordt. Het gaat daarbij vooral om meer structuur, zowel vanuit de klant als vanuit aXtion. Dit resulteert in meer en voorspelbare opleveringen van onze applicaties. Ik ben echt trots op het team als ik zie dat er nu al efficiënter gewerkt wordt.

Een van de doelen die ik heb voor de toekomst van aXtion is dat we onze tooling verbeteren zodat dit echt ondersteuning biedt tijdens het dagelijkse werk van zowel de ontwikkelaars, de product owners, systeembeheer en de helpdesk. Hierbij valt te denken aan het verder automatiseren van onze deployment van releases en het inzetten van een nieuw systeem voor helpdeskissues.

Een ander doel richt zich meer op de manier van ontwikkelen en de synergie die er is binnen alle applicaties die aXtion ontwikkeld. Zo worden alle applicaties binnen de zorg gebruikt, wordt in veel gevallen medische apparatuur gekoppeld en bevatten bijna al onze applicaties tevens vragenlijsten. Om deze reden zijn we gestart met het ontwikkelen van microservices waarbij we meer naar losse configureerbare onderdelen gaan in plaats van het hergebruiken van dezelfde code. Dit betekent niet alleen minder ontwikkelwerk, maar ook dat er qua functionaliteiten geprofiteerd kan worden van toevoegingen bij andere projecten. Daarnaast zorgt het inzetten van microservices er voor dat deze onderdelen, omdat ze klein zijn en op zichzelf staan, eenvoudiger te onderhouden zijn. Dat is een belangrijk doel omdat, zoals ik eerder al noemde, we meer focus gaan geven aan het onderhouden van onze code. Niet alleen om te voldoen aan de ISO-normen, maar ook omdat we dan niet tegen dit onderhoud ‘aanlopen’ als we ons willen focussen op het toevoegen van nieuwe functionaliteiten. Daarnaast biedt het up-to-date houden van onderliggende modules die aXtion gebruikt kansen om nieuwe features in die modules te gebruiken.

Samenvattend kan ik zeggen dat ik mij sinds maart niet heb hoeven vervelen en dat ik blij ben dat ik al mijn bijdrage heb kunnen leveren aan verbeteringen in het proces. Voor de toekomst liggen er nog genoeg leuke uitdagingen waardoor zowel het werken aan de projecten binnen aXtion leuker wordt (bekijk onze vacatures als je erbij wilt zijn!) en we nog betere applicaties kunnen bieden met op regelmatige basis mooie nieuwe features!

Mocht je naar aanleiding van het lezen van deze blog ook enthousiast zijn geworden van de ontwikkelingen binnen aXtion en willen weten wat dit voor jou als (toekomstige) klant betekent, dan ga ik uiteraard graag in gesprek.

Robbert van der Veen Operationeel manager aXtion


Start typing and press Enter to search

Shopping Cart